sobota, 24 listopada 2012

Murzynek

2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
4 łyżki kakao gorzkiego
1 kostka masło
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. bakalie

Masło, wodę, kakao i cukier włóż do garnuszka i rozpuść na małym ogniu, nie gotuj. Odlej 1/2 szklanki na polewę. Gdy masa ostygnie, dodaj do niej mąkę, proszek od pieczenia i jajka. Wszystko razem zmiksuj. Na koniec możesz dodać bakalie. Przelej masę do formy i włóż do piekarnika na ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak ciasto ostygnie polej je polewą.

Jest to chyba najprostsze ciasto czekoladowe. U mnie w rodzinie najbardziej smakuje, gdy dołożę lody lub bitą śmietanę na talerzy obok kawałka ciasta. Można też przełożyć jakąś masą lub dżemem lub zrobić babeczki zamiast ciasta.

murzynek przełożony dżemem: 
Przed przełożeniem nasączyłam placek, na który wyłożyłam dżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz