sobota, 24 listopada 2012

Ciasto czekoladowe

60 g miękkiego masła
150 g cukru
2 jajka
220 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
35 g kakao gorzkiego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w wersji dla dzieci może być kawa zbożowa)
1 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiej. Wszystkie razem składniki zmiksuj tak, żeby powstała gładka masa. Wlej do formy i piecz do "suchego patyczka" w temperaturze 180 stopni. Mnie to zajęło około 40 minut.

Ciasto świetnie się nadaje jako tort. Wystarczy przeciąć je w poprzek i przełożyć dżemem, czy lemon curd. Polewa na wierzchu też jest pewnie mile widziana, tutaj jest przepis: polewa czekoladowa.
Do robienia dekoracji na wierzchu doskonale nadaję się lemon curd (jeśli pogotujemy je wystarczająco długo, aby było gęste). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz