2 szklanki mąki
200 g masła
3/4 szklanki i 4 łyżki cukru
3 żółtka
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
5 jabłek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę, 3/4 szklanki cukru, masło, żółtka i proszek do pieczenia ugnieść. Schłodzić w lodówce 30 minut. Oderwać 2/3 ciasta i wylepić nim tortownicę i gęsto nakłuć widelcem.
Piec w temp. 180 stopni, na jasnobrązowy kolor.
W czasie podpiekania spodu przygotować jabłka: zetrzeć je na tarce z dużymi oczkami i wymieszać z cynamonem i resztą cukru.
Gdy spód będzie jasnobrązowy, posypać go bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzchu położyć resztę ciasta (dowolne wzory:).
Piec około 20 minut w temp. 180 stopni.
Bardzo łatwa szarlotka na kruchym cieście. Najlepiej smakuje na gorąco z lodami lub bitą śmietaną :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz