sobota, 13 lipca 2013

Chleb kukurydziany

zaczyn:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
225 ml wody
1/8 łyżeczki suchych drożdży

Składniki zaczynu wymieszać i zostawić na min. 12 godzin.

ciasto właściwe:
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 szklanki mąki kukurydzianej
140 ml wody
1 łyżka soli
1,5 łyżeczki drożdży suchych
3 łyżki oliwy z oliwek

Mąkę kukurydzianą zalać wodą i zostawić na 15 minut. Dodać resztę składników (i zaczyn), dokładnie wyrobić i zostawić do podwojenia objętości. 

Ciasto jest dosyć rzadkie, wyłożyć je na środku blachy (nie rozlewa się). 
Piec 30 - 40 minut w temp 230 st.




Chlebek jest bardzo mokry i zwarty w środku. Niestety nie wyszedł mi żółty, ponieważ podczas pieczenia zorientowałam się, że mam w domu resztkę mąki kukurydzianej. 
Ciasto na chleb jest dosyć rzadkie, ale w piekarniku rośnie pięknie do góry. Ja wyjęłam chlebek z piekarnika dwa razy wyższy niż jak wkładałam surowe ciasto. Nie wiem, jak długo jest świeży (zjedliśmy go w jeden wieczór), ale wiem, że smakuje cudownie z masłem :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz