piątek, 2 sierpnia 2013

Jogurtowy sernik z jagodami

800 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
3/4 szklanki i 2 łyżki cukru pudru (przesianego)
5 płaskich (!) łyżeczek żelatyny
250 ml śmietany kremówki
2 szklanki i 2 łyżki jagód
300 g serka "bieluch"

Jogurt wymieszać z 3/4 szklanki cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i dodać do niej 4 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać. Można sprawdzić między opuszkami palców, czy nie ma grudek, jeśli będą, trzeba żelatynę odrobinę podgrzać na parze lub w mikrofalówce. Gdy żelatyna będzie gładka, dodać ją do masy jogurtowej. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy jogurtowej, dokładnie wymieszać. Masę odstawić do lodówki. Jak masa zgęstnieje, dodać jagody i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy (dowolnej ;) i odstawić do lodówki, żeby zastygła całkowicie. Na koniec zmiksować blenderem 2 łyżki jagód, 2 łyżki cukru pudru i serki. Masę rozsmarować po wierzchu sernika.
Sernik należy przechowywać w lodówce


Pyszny sernik bez sera z jagodami, mocno jogurtowy. Ilość żelatyny nie powinna przerażać, bo prawie wcale jej nie czuć (na szczęście). Myślę, ze można też spróbować zrobić ten deser na spodzie z biszkoptów, albo dodać serka mascarpone zamiast bielucha...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz