wtorek, 30 lipca 2013

Custard chelsea buns

125 ml mleka
100 margaryny
500 g mąki
7 g suchych drożdży
50 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka

Podgrzać mleko razem z margaryną. Mąkę wymieszać z drożdżami. Wyrobić ciasto z wszystkich składników, najłatwiej to zrobić mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Zostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

budyń:
2 budynie
100 g rodzynek

Przygotować budyń używając 750 ml mleka zamiast 1 litra. Dodać rodzynki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować budyniem i zwinąć w rulon. Pokroić na plasterki o grubości około 1 cm.

do posmarowania:
4 łyżki dżemu
2 łyżki wody

Przed pieczeniem posmarować dżemem pomieszanym z wodą.

Piec około 15 minut, 180 st.





Bardzo smaczne, proste w wykonaniu i mokre bułeczki z budyniem :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz