3 5/8 szklanki mąki pszennej
1 1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki drożdży w proszku
Składniki wymieszać i zostawić na 12 - 16 godzin.
2 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
7/8 szklanki mąki żytniej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
1 1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży w proszku
Wszystko razem zagnieść ręcznie lub mikserem, zostawić na 2,5 godziny do wyrośnięcia. Moje ciasto było na tyle rzadkie, że nie miałam jak uformować dwóch bochenków i przełożyłam je po prostu do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Przed pieczeniem posmarować chlebki wodą i posypać ziarnami.
Piec w temp. 220 stopni, 35 - 40 minut.
Pomimo tego, że chlebek nie jest w 100% biały smakuje tak samo dzieciom (!) jak i dorosłym. Do tego smaczny jest nawet trzeciego dnia :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz