czwartek, 13 marca 2014

Chocolate chip cookies

1 szklanka bez dwóch łyżek mąki
150 g posiekanej czekolady gorzkiej
150 g masła
1/2 szklanka cukru brązowego
garść grubo posiekanych orzechów włoskich
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

W jednej misce utrzeć masło, jajko cukier brązowy i cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i czekoladę. Połączyć wszystko razem i odstawić do schłodzenia na ok. 1 godz. Jak ciasto będzie na tyle schłodzone, że nie będzie się lepiło, można zacząć formować kuleczki, układać je na blaszce w dużych odstępach i spłaszczać.
Piec w temperaturze 190 stopni, około 10 minut.






Tradycyjne amerykańskie ciasteczka, bardzo maślane i chrupiące. Moje ulubione :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz