niedziela, 6 października 2013

Apple crumble

3 jabłka
2 łyżki cukru
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy

kruszonka:
1 szklanka bez jednej łyżki mąki
70 g masła
4 łyżki cukry
szczypta soli

dodatkowo:
2 łyżki brązowego cukru
masło do posmarowania formy
2 łyżki płatków owsianych

Kruszonka: zagnieść wszystkie składniki razem i włożyć do zamrażalnika. 
Wysmarować blachę masłem i posypać płatkami owsianymi.

Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z sokiem z cytryny, dodać cukier, płatki owsiane, cynamon i cukier waniliowy, wymieszać. Całość wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną płatkami owsianymi blaszkę. Kruszonkę zetrzeć na tarce i posypać brązowym cukrem.
Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut, wierzch musi mieć kolor brązowy. 








Jest przepyszne!!! Chrupiące od dołu i od góry... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz