wtorek, 8 października 2013

Mokre ciasto ze śliwkami

1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczka soli
2 jajka
2/3 szklanki mleka
50 g roztopionego masła
około 10 śliwek przekrojonych na pół

Masło, mleko i jajka utrzeć zmiksuj. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, połączyć z cukrem i solą. Wszystko razem (poza śliwkami) zmiksować.  
Ciasto przelać na blaszkę, u mnie po wylaniu było bardzo cienkie, miało mniej niż centymetr wysokość. Na wierzchu poukładać śliwki przekrojone na pół, bez pestek i skórkami od spodu.

Piec w temperaturze 190 stopni, do suchego patyczka (około 30 minut).

Ciasto bardzo szybko znika w brzuchach domowników... Samo wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę. Składniki nie są bardzo wyszukane, dzięki czemu ciasto można upiec niemal w każdej chwili :-)






1 komentarz:

  1. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

    OdpowiedzUsuń