1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jabłka (zamiast jednego jabłka można dodać 1/3 szklanki porzeczek)
1 łyżeczka cynamonu
Suche składniki wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z cynamonem.
W foremce układać na zmianę suche składniki i jabłka, np: suche/jabłka/suche/jabłka/suche/jabłka/suche. Na samej górze poukładać masło.
Piec w temp. 180 st. około 30 minut.
Przed zabraniem się za przygotowywanie szarlotki można włożyć masło do zamrażalnika i przed pieczeniem zetrzeć je na tarce bezpośrednio na ciasto, lub po prostu pokroić w plasterki i poukładać na wierzchu. W wersji z porzeczkami nie dodałam cynamonu...
Po upieczeniu musi ostygnąć. Ma dosyć twardy (czytaj: chrupiący) wierzch, ale nie przeszkadza to w krojeniu (nie rozsypuje się).
Szarlotka jest w środku taka... chrupiąca :)
Chyba nie znam łatwiejszego ciasta do przygotowania w tak ekspresowym tempie :)
No i nie ma co liczyć, że szarlotka zostanie na drugi dzień.
wersja z porzeczkami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz