wtorek, 23 lipca 2013

Ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą

1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej 
3/4 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka czekolady (posiekana na kawałki, np kostka na cztery części)
1/2 szklanki orzechów laskowych

Masło z cukrem utrzeć i dodać jajko, dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dosypać orzechy i czekoladę, wymieszać. Połączyć wszystkie składniki razem. Gotową masę nakładać na blachę małą łyżeczką, można delikatnie spłaszczyć. Trzeba zostawić odstępy, bo ciastka się rozlewają.
Piec 12 - 15 minut w temp 180 st. Wystudzić na blaszce, lub przełożyć od razu na coś płaskiego (gorące są miękkie, ale potem twardnieją).




Są po prostu bardzo smaczne, sami się przekonajcie ;-)

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz