150 g masła
4 żółtka
1 szklanka bez jednej łyżki cukru pudru :)
2 szklanki mleka
laska wanilii
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
jagody do posypania na wierzch ciasta
woda
cukier
Mąkę, masło, jedno żółtko i połowę cukru ugnieść i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu wylepić ciastem formę do tarty lub mniejsze foremki na babeczki i ponakłuwać.
Piec w temperaturze 200 stopni, 10 - 12 minut.
Mleko z rozkrojoną wzdłuż wanilią zagotować. Trzy żółtka utrzeć z resztą cukru, mąką ziemniaczaną i dolać do nich bardzo małym strumyczkiem mleko, cały czas miksując. Wszystko zagotować na małym ogniu do zgęstnienia.
Krem wyłożyć na babeczki/tartę i posypywać owocami.
Całość posmarować syropem z wody i cukru w proporcji 1:1.
Ciasto jest bardzo łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu :)
Za wykonanie ciasta zabrałam się w środku nocy, a dodatkowo czekała mnie pobudka bladym świtem. W efekcie pominęłam ostatni krok i nie posmarowałam ciasta syropem. W związku z tym przed jedzeniem trzeba było słodzić ciasto... Moje rodzeństwo miało ze mnie niezły ubaw ;)
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń