wtorek, 11 czerwca 2013

Tort imieninowy Oliwki


masy:
250 ml śmietany kremówki
1 fix do śmietany
1 tabliczka białej czekolady
300 g mrożonych truskawek
1/3 szklanki cukru żelującego
coś do nasączenia biszkoptów

masa z truskawkami:
Truskawki zmiksuj w blenderze, a potem gotuj razem z cukrem żelującym 3 minuty na małym ogniu. Ostudź (w tym czasie można zabrać się za drugą masę). Ubij 150 ml śmietany, pod koniec ubijania dodaj fix do śmietany (odłóż 1 łyżeczkę fixu do drugiej masy!!!). Jak już śmietana będzie gotowa, dodaj ostudzone truskawki i wymieszaj. 

masa z białą czekoladą:
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Ubij 100 ml śmietany, pod koniec ubijania dodaj 1 łyżeczkę fixu do śmietany. Jak już śmietana będzie ubita, dodaj roztopioną białą czekoladę i zmiksuj dokładnie. 

Wykonanie:
Na talerzu/tacy/paterze połóż biszkopt, nasącz go (nie zapomnij o brzegach :). Wyłóż masę z białą czekoladą i przykryj drugim biszkoptem. Na nasączony biszkopt wyłóż masę truskawkową i posmaruj nią także brzegi.


Tort jest bardzo "lekki" i pyszny. Całe wykonanie nie jest skomplikowane i długie. Najlepszy jest drugiego dnia. 













1 komentarz: