ciasto:
1 szklanka mleka
50 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 szklanki mąki
12 g drożdży suchych
dodatkowo:
50 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżka mleka
sezam, mak do posypania
Wszystkie składniki na ciasto ugnieść, można dosypać trochę mąki, gdyby było za rzadkie. Zostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu, podzielić na 10 części. Każdą kulkę rozwałkować jak najcieniej i posmarować roztopionym masłem. Potem zwinąć w rulonik (jak naleśnik) i uformować "ślimaka" (jak na zdjęciu). Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem/makiem lub innymi ziarnami.
Piec w temp. 180 st. około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz