1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki cukru
1 jajko
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanki lemon curd
Masło utrzyj do białości i dodaj cukry. Cały czas miksując dodaj powoli jajko, sok z cytryny, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką i dodaj do masy maślanej. Wszystko razem ugnieć i odstaw do lodówki na min. 1 godz.
Uformuj kuleczki, spłaszcz każda i zrób palcem wgłębienie, prawie do samej blachy. Wypełnij każde ciastko lemon curd. Piecz w temp. 180 st., około 15 minut.
Ciastka nie rosną bardzo. Wystarczy, jak zostawisz 2 cm przerwy między każdym ciastkiem na blasze.
Po upieczeniu zostaw do ostudzenia na płaskiej deseczce/blacie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz